Co je to český česnek?

 

       Z hlediska legislativy je od roku 2013 mož označovat za český česnek i ten, který byl vypěstován v ČR, ale ze zahraniční odrůdy. Toto je v drtivé většině případ česneku, který se v současnosti prodává v různých obchodních řetězcích pod názvem český. Nicméně naše krajové odrůdy česneku, z nichž byly vyšlechtěny současné české odrůdy, se u nás vyvíjely po staletí a jejich chuť odpovídá chuťovým návykům dané oblasti.

       Zcelá jiná situace je u prodejců na tržištích a v různých stáncích stojících u silnic, kde si se zákony hlavu nelámou. Nakoupí si kamión česneku za 50 Kč/kg a pod označením český česnek prodávají česnek španělský, běžně i více než za trojnásobek pořizovací ceny. Ten je sice ostrý, ale s chutí česneku má jen málo společného. Nejkomičtější situace byla na trhu s česnekem v  roce 2012, kdy 3/4 pěstovaného česneku v ČR vymrzlo a zbývající čtvrtinu si velkopěstitelé ponechali na sadbu. Zákazník ovšem žádný nedostatek nepocítil,  „českého česneku “ bylo všude dost, dokonce po celý následující rok.

       Více o podvodných praktikách prodejců zde : https://www.k-cesnek.cz/cesky-cesnek.php

 

    Nejranější české odrůdy začínají v ČR dozrávat až na přelomu června a července. Po sklizni se musí česnek nechat vyschnout, aby byl vhodný ke skladování. To trvá nejméně 14 dnů, často ale mnohem déle. Pokud Vám tedy nabízí někdo krásný, velký a usušený český česnek třeba v půlce června, jedná se téměř jistě o podvodníka, který prodává španělský nebo i čínský česnek. A to často z loňské sezóny ( pokud má náznaky klíčení, případně má na řezu stroužku jasně zelený schovaný klíček).

 

       Kvalita českého česneku je dána také vysokým podílem ruční práce, mechanizace je téměř vždy na její úkor. Česnek se musí ručně rozdružit na stroužky, následuje ruční výsadba, během vegetace mechanická likvidace plevele ( herbicidy nepoužíváme), sklizeň, sušení i s natí ( česnek během sušení stahuje z natě aromatické látky) a nakonec pečlivé ruční očištění.

       Pro srovnání, zde je video, jak probíhá sklizeň česneku ve Španělsku. Tam ho určitě s natí nesuší :)         https://www.youtube.com/watch?v=7cSWmfu0TYY

       A čínský česnek snad nemá cenu ani komentovat. Snad jen odkaz na tento článek:        https://icesnek.cz/cinsky-cesnek/