Skladování česneku tak, aby dlouho vydržel, bývá někdy problém. Při zachování správných skladovacích podmínek vydrží námi nabízené odrůdy do dubna až června, případně až do nové sklizně v červenci. Náš česnek není nijak chemicky ošetřen za účelem zvýšení doby skladování tak, jak tomu bývá u česneku koupeného v hypermarketu. Je proto vhodné stav uskladněného česneku průběžně sledovat a při zjištění problému jej raději urychleně spotřebovat či zpracovat.


        Ideální je vzdušné místo (průvan) o nízké vlhkosti, nízké teplotě a stín. Česnek vydrží i mírný mráz. Prakticky je ideální ho skladovat zavěšený (svázaný za nať, v síťovaném pytlíku od ovoce) někde ve stodole nebo na půdě, kde v zimě příliš nemrzne (pokud mrazy netrvají dlouho, snese i -10°C ), nejlépe podpučím (kořeny) nahoru a špičkou dolů, kdy je zpomalené klíčení. 

 

       Skladovat jej při pokojové teplotě v bytě nedoporučujeme.  Pokojová teplota vyhovuje vlnovníku česnekovému, což je roztoč, který saje na povrch stroužků a způsobuje jeho sesychání - vyšeptávání. Stroužek postupně ztrácí lesk, žloutne či hnědne a nakonec úplně seschne. Pokud je česnek skladován až do příští sezóny při venkovní teplotě, problémy s vlnovníkem nejsou. Zdá se, že jednotlivé odrůdy jsou na tohoto škůdce různě citlivé. 

 

       V případě, že bydlíte v bytě je možné skladování na balkoně. Je třeba ovšem zajistit suché a vzdušné místo, chráněné před přímým sluncem, nejlépe nějaká  větraná  polystyrenová krabice, aby česnek nebyl vystaven prudkým změnám teplot.  V případě déle trvajících mrazů ( pod -10°C ) je vhodné opatrně přemístit česnek na teplejší místo.

 

       Určitě nelze skladovat česnek v chladničce ani ve sklepě, kde je vysoká vlhkost a česnek by rychle podléhal hnilobě !

 

       Alternativní způsob skladování je zamrazení vyloupaných stroužků, případně výroba česnekové pasty ( česnek rozmixovaný se solí a olejem) nebo  naložení vyloupaných stroužků v rostlinném oleji.



 

 Stroužky napadené vlnovníkem

 

 Stroužky napadené vlnovníkem ( 30.ledna ) : vlevo skladované v teple, vpravo skladované  při venkovní teplotě